Dla 4 osób – Czas przygotowania 60 minut
• 1 marchewka
• 1 seler
• ½ pora
• ½ selera
• 1 cebula
• 500 g porcji rosołowej, najlepiej wieprzowej
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 4 ziarenka czarnego pieprzu
• 2 listki laurowe
• 300 g mielonej wieprzowiny
• pieprz
• 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
• 2 łyżki mąki
• 2 torebki Żurku z wędzonką KNORR
• 100 ml śmietany
• 1 łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania: {hidetags}
Zalej obrane i umyte warzywa 1,5 l zimnej wody, dodaj porcję rosołową. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 2 godzin, a następnie przecedź wywar.
Dodaj do mięsa mielonego pieprz i musztardę, wymieszaj wszystko dokładnie. Uformuj małe kulki, obtocz je w mące i wrzuć do wywaru. Gotuj zupę około 30 minut.
Wymieszaj Żurek z wędzonką KNORR dokładnie ze śmietaną, aby nie było grudek.
Dodaj do wywaru wymieszany Żurek i gotuj jeszcze chwilę ciągle mieszając. Dopraw zupę do smaku majerankiem i wyciśniętym czosnkiem.