Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kluski z majerankiem

Składniki:

  •  500 g ugotowanych ziemniaków
  •  1 kg startych surowych ziemniaków
  •  1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1-2 łyżki mąki pszennej
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odstawić aby puściły sok.
    W między czasie zemleć w maszynce ugotowane ziemniaki.
    Wówczas dodać do nich surowe ziemniaki odciśnięte z nadmiaru soku.
    Całość wymieszać, dodając mąkę oraz majeranek.
    Doprawić do smaku jeszcze solą i mieszać do połączenia się wszystkich składników.
    Z powstałego ciasta formować małe kluseczki, które smażyć w osolonym wrzątku około 20 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *