Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1/2 szkli soku pomidorowego
- 1/2 szkl startego sera żółtego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Bakłażany dokładnie umyć u pokroić w plasterki.Lekko je osolić i odstawić na bok, aby puściły sok.Odsączyć go na papierowym ręczniku.Następnie obraną cebulę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.Lekko przesmażyć po czym dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, przecier oraz sok pomidorowy.Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu do zgęstnienia.Doprawić do smaku oregano, bazylią, solą oraz pieprzem.Wówczas bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Zalać je pomidorowym sosem i posypać startym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 4