Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśniowe ciasto Kariny

Nie ma to jak własnoręcznie upieczone ciasto. Wypróbuj przepis na pyszne wiśniowe ciasto Kariny. Lista zakupów: wiśnie, jajka, mleko, masło, cukier. 
 

Składniki:

  • 60 dag wiśni
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie dokładnie umyć, odrywając szypułki.
    Następnie je wydrylować.
    Natomiast do masła wsypać cukier i cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodać stopniowo jajka.
    Gdy składniki się połączą wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
    Na wierzchu ułożyć wiśnie jedna obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *