Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tapenada Danuty

Odkryj najlepszy zbiór przepisów. Tym razem gorąco polecamy tapenadę przepisu Danuty. Do jej wykonania potrzebujesz: zielonych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 szkl zielonych oliwek 
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól 

Sposób wykonania:

  1. Do blendera wrzucić odsączone z zalewy oliwki.
    Dodać kapary, natkę pietruszki oraz obrane ząbki czosnku. 
    Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolite pasty.
    Gotową przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *