Składniki:
50 dkg filetów z pangi lub tilapii
1 ubite jajko
1 łyżeczka posiekanej, ostrej papryki
2 łyżki posiekanej naci kolendry lub pietruszki
2 łyżki wiórków kokosowych
1 drobno posiekany liść kaffir lime lub 1/2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
1 łyżeczka sosu rybnego
2 posiekane drobno cebulki dymki
¼ szklanki nasion sezamu – opcjonalnie
1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować rybę, jajko, paprykę i nać kolendry (pietruszki). Mix przełożyć do miski, dodać przyprawy i cebulki, wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki. Z masy formować nieduże, okrągłe placuszki, obtaczać w sezamie i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony . Podawać z sałatkami i ostrym sosem.
Uwaga: Jeśli po zmiksowaniu i wyrobieniu masa będzie zbyt zadka należy dodać bułki tartej.