Składniki:
- 60 dkg mąki
- 20 dkg tłuszczu
- 15 dkg cukru pudru
- 2 jaja
- 1/4 l śmietany
- 1 1/2 dkg proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (polecam renety)
- 15 dkg drobnego cukru
Produkty Kamis:
- przyprawa do szarlotki
posób przygotowania:
Mąkę, margarynę, cukier puder, jaja, śmietanę, oraz proszek do pieczenia łączymy, zagniatamy ciasto. Następnie obieramy jabłka, kroimy w talarki, dodajemy drobny cukier, oraz przyprawę do szarlotki.
Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy. Jedną część układamy na wysmarowanej blasze, wysypujemy jabłka, układamy drugą część ciasta, nakłuwamy. Na koniec do piekarnika.
Przepis został nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Ivonn