Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszone pomidory

Najlepsze do suszenia są pomidory odmiany "plum tomatoe" takie niewielkie, w kształcie jakby dużej śliwki, stad nazwa.
Są to pomidory o jędrnym miąższu, malej zawartości soku i pestek. Nie należy używać do suszenia pomidorów o dużej zawartości soku. Pomidory można suszyć w dehydratorze, w piekarniku lub na słońcu w odpowiednich warunkach, jak we Włoszech.
Zwykle kroją tylko na połowę. Takie suszone pomidory noszą miła nazwę "Sun dried, tomatoes” czyli suszone na słońcu, bez względu na użytą metodę suszenia.

Dowiedziono bowiem, ze i smak i jakość pomidorów suszonych każdą z tych metod jest absolutnie bez różnicy. Pomidory suszone można czasem kupić luzem i te są najtańsze, choć w ogole b. drogie, ponieważ na funt suszonych pomidorów trzeba użyć 17 funtów świeżych. Kto ma odpowiednie nie soczyste odmiany, to może suszyć i warto brać 20-30 kg. na raz, aby mieć jakiś zapas i także na prezenty. Ogólnie dobrze ususzone pomidory trzymać w plastikowych woreczkach i w chłodnym miejscu można przechowywać latami, aby się tylko nie spleśniały, ale lepiej w słoiczkach z oliwa z przyprawami i czosnkiem, a ta oliwa potem do wszystkiego i świetna do sałatek.

Suszone pomidory w woreczkach – jakkolwiek można przechowywać latami, tracą z czasem na kolorze i smaku. Lepiej w oliwie i z przyprawami. A mając suche luzem to należy włożyć do wrzątku na 2-10 min. i używać do wszystkiego potem. Można tez takie w oliwie z ziołami w słoiczkach i przewiązane piękną wstążką dawać w prezencie z każdej okazji. Technika suszenia powinna być przy dehydratorze, ale służę, jak komuś
trzeba.

Suszenie na słońcu trwa 48 godz. Nakryć siatka, żeby się muchy nie dobrały. Na noc zabierać do domu. W dehydratorze 10 – 16 godz. Po 10 godz, sprawdzać i zdejmować mniejsze ususzone kawałki, aby nie przesuszyć. Suszyć mięsiste pomidory o mniejszej zawartości soku, kroić wzdłuż na pól, bo te dobre do suszenia są średniej wielkości.
Można kroić poziomo, ale kształt i wielkość się zmieni po ususzeniu, będą pokręcone i tak, a kto to będzie widział, jeśli użyje się do potraw? Nie je się ususzonych tak sobie, wiec wygląd nie ma znaczenia. Najważniejsze, aby suszyć odpowiedni gatunek pomidorów, te pełne soku nic nie dadzą. Będą wiórki.
Anerite

4 comments for “Suszone pomidory

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *