Poznaj sekret przepysznego mięsnego sosu do makaronu spaghetti. Aby go przyrządzić potrzebujesz: mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, puszki pomidorów, czosnku, bazylii i oregano.
Składniki:
- 30 dag mięsa mielonego wołowego
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki bazylii
- 1 papryczka chilii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrana cebulę drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę po czym razem z cebulą wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy całość lekko się przesmaży dodać oba rodzaje mięsa.Trzymać na ogniu dość często mieszając, aż mięso ładnie się przyrumieni.Wówczas dodać pomidory z puszki razem z zalewą oraz posiekaną papryczkę chilii.Dusić na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać i zacznie się tworzyć gęsty sos.Wówczas doprawić go jeszcze do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.Trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.Gotowy podawać z makaronem spaghetti.
Liczba porcji: 4