Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos mięsny do makaronu spaghetti

Poznaj sekret przepysznego mięsnego sosu do makaronu spaghetti. Aby go przyrządzić potrzebujesz: mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, puszki pomidorów, czosnku, bazylii i oregano.  

 

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wołowego
  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki bazylii
  • 1 papryczka chilii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrana cebulę drobno posiekać.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę po czym razem z cebulą wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy całość lekko się przesmaży dodać oba rodzaje mięsa.
    Trzymać na ogniu dość często mieszając, aż mięso ładnie się przyrumieni.
    Wówczas dodać pomidory z puszki razem z zalewą oraz posiekaną papryczkę chilii.
    Dusić na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać i zacznie się tworzyć gęsty sos.
    Wówczas doprawić go jeszcze do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
    Trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.
    Gotowy podawać z makaronem spaghetti. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *