Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet truskawkowy Elizy

Znakomite przepisy na sorbety, idealne na upalne dni. Tym razem przepis na sorbet o smaku truskawkowym. Do jego wykonania potrzebujesz: truskawek, soku z cytryny i cukru pudru. 
 

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie umyć, odrywając zielone szypułki.
    Skropić je sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem.
    Odstawić na chwilę, aż zaczną puszczać sok po czym wstawić je do zamrażalki.
    Gdy będą zamrożone zmiksować je na gładką masę.
    Przełożyć do pojemnika i ponownie wstawić do zamrażalnika.
    Po 1 godzinie wyjąć i zmiksować sorbet ponownie.
    Czynność tą powtórzyć co najmniej 3 krotnie i wstawić sorbet do zamrażalnika już do całkowitego zamrożenia.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *