Składniki:
- 1 kg białego sera (najlepiej specjalnego do serników)
- 50 dag mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 40 dag cukru
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 3 cukry waniliowe
- 1 proszek do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- rum
- puszka mandarynek
- aromat pomarańczowy
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki namoczyć w rumie. Przygotować kruszonkę z masła, mąki pszennej, 20 dag cukru, 1 cukru waniliowego, proszku do pieczenia i 1 jajka. Na spód tortownicy wyłożyć 3/4 kruszonki i docisnąć. Utrzeć pozostałe jajka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z twarogiem, mąką ziemniaczaną i aromatem pomarańczowym. Dodać rodzynki i mandarynki (oczywiście odcedzone;) Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie, posypać resztą kruszonki. Piec przez półtorej godziny w temp. 175 stopni. Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim sernik ok. 20 minut. Dosyć pracochłonne, ale naprawdę się opłaca. Polecam amatorom serników i nie tylko.