Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik z jabłkami 1

 

Składniki:

    • 150 g mąki
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 125 g tłustego białego sera lub serka homogenizowanego
    • 130 g zimnego masła
    • 750 g winnych jabłek
    • 1/8 l śmietany
    • 1 łyżka winiaku
    • 150 g cukru
    • 150 g marmolady pomarańczowej

 

Sposób przyrządzenia:
Cukier waniliowy, 125 g mąki, sól. ser, 125 g masła szybko zagnieść i trzymać około 30 minut pod przykryciem w lodówce. Otwieraną lub sufletową formę nasmarować masłem, umieścić w niej ciasto, obsypując przedtem palce mąką, wyciągając brzegi starannie do góry.

Masa jabłkowa:
jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić środki, miąższ pokroić w krążki. Krążki jabłka ułożyć na cieście i piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 200 stopni. W tym czasie zmieszać śmietanę, resztkę mąki, winiak i cukier, następnie wylać na ciasto. Ciasto piec jeszcze przez 30 minut. Marmoladę rozmieszać 2 wodą i podgrzać w niewielkim garnku na małym ogniu, posmarować nią powierzchnię upieczonego ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *