Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sernik wiedeński 2

Składniki:

  • 6 jaj
  • 25 dkg cukru pudru
  • 15 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • zapach cytrynowy i pomarańczowy (ilośc wg uznania)
  • rodzynki , skórka pomarańczowa
  • 75 dkg sera
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków


Sposób przyrządzenia:
Ser z ziemniakami przepuścić 3 razy przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dalej ucierając dodawać stopniowo ser , naprzemian z żółtkami. dodać olejki zapachowe i bakalie. Do utartej masy dodać ubite białka i lekko całość wymieszać. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Piec w temperaturze 250 st. C ok. 50-60 min. Pozostawić w piecu do wystygnięcia. Taka jest zasada dla serników , bo nie opadają. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *