Składni:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 3 kostki twarogu
- 1 puszka brzoskwini w syropie
- 1 całe jajko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki masła
Sposób przyrządzenia:
Składniki potrzebne do zrobienia ciasta wsypać do miski w kolejności: margaryna (koniecznie miękka), cukier, żółtka, mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ugnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, a drugą włożyć do zamrażalnika.
Wszystkie składniki potrzebne do masy serowej zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie z puszki pokroić (najlepiej w średniej wielkości kostkę) i obłożyć nimi blachę z ciastem i masą. Ubić 5 białek z jedną szklanką cukru. Gdy pianka będzie sztywna dodać 2 łyżki kartoflanki. Delikatnie wymieszać i wylać na brzoskwinie. Na koniec należy zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Monika Fac