Schab z kaszą jaglaną, buraczkami i surówką z kapusty pekińskiej, cola
Składniki na 1 porcję:
• schab środkowy – 120g
• zioła- najlepiej świeże- tymianek, szałwia
• czosnek- 1 mały ząbek
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
• kasza jaglana– ½ torebki (około 50g)
• buraczki- 2 małe sztuki
• sos miodowo- musztardowy : 1 łyżeczka musztardy łagodnej, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki octu balsamicznego, sól, pieprz
• surówka: kapusta pekińska – 4 łyżki posiekanej, papryka zielona- ½ małej sztuki, papryka żółta- ½ malej sztuki, natka pietruszki, jogurt -2 łyżki, sól, pieprz, dowolne zioła
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i natrzeć mięso. Zioła posiekać i rozetrzeć z pie¬przem, a następnie posypać mięso. Uło¬żyć je w brytfannie i skropić oliwą. Wstawić do piekar¬nika o temperaturze 180°C. Gdy schab się zrumieni, podlać wodą, a potem, co jakiś czas pole¬wać wytworzonym sosem.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko.
Buraczki ugotować w całości i pokroić w plasterki. Wymieszać składniki sosu miodowo-musztardowego do jednolitej konsystencji. Polać sosem pokrojone buraczki.
Kapustę na surówkę drobno posiekać i wymieszać z pokrojoną w drobną kosteczkę papryką. Jogurt wymieszać z przyprawami i posiekaną natką, dodać do warzyw.
Opis dania:
To danie jest pełne pełnowartościowego białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego. Połączenie schabu z kaszą jaglaną sprawia, iż dostarczamy organizmowi dużej ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz komplet niezbędnych aminokwasów („cegiełek” budujących białko), które mogą zostać wykorzystane do budowy mięśni, powstawania białych ciałek krwi, hormonów i innych związków, które regulują funkcje ludzkiego ciała.
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem (g)
|
Błonnik
pok. (g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
704
|
43.7
|
115
|
23,4
|
78.5
|
4,9
|
121
|
5,8
|
157
|
1101
|
68,7
|
223
|
kcal
(%)
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
30
|
87
|
36
|
20
|
37
|
37
|
Buraczki oraz kapusta pekińska „szczycą się” obecnością dużej ilości błonnika pokarmowego, szczególnie tzw. frakcji rozpuszczalnej w wodzie, która zwiększa uczucie sytości, usprawnia pracę jelita grubego, a także ogranicza wchłanianie cholesterolu i toksyn z przewodu pokarmowego.
Papryka zaskoczy was działaniem kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak tego warzywa. Ma ona bowiem zwiększać pożądanie (poprzez wzrost ukrwienia), wzmaga także wydzielanie endorfin. Kasza jaglana powstała z prosa jest zbożem bezglutenowym, w związku z czym może być spożywana przez osoby z celiakią.
Ponad to charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz krzemu, które mają zbawienny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Ten obiad to świetny zestaw dla urody!