Mix kolorów i smaków. Pyszności z owoców morza. Dziś przepis na krewetki z ryżem. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: ryżu, krewetek, czosnki, imbiru i chilii.
Składniki:
- 250 g mrożonych krewetek
- 1 woreczek ryżu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek zmielonego imbiru
- 1 papryczka chilii
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ pęczka natki pietruszki
Sposób wykonania:
-
Ryż ugotować najlepiej według opisu na opakowaniu.Rozmrożone krewetki osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Papryczkę chilii przekroić wzdłuż na pół, uznać wszystkie nasionka a resztę drobno posiekać.Wrzucić ją razem z czosnkiem na patelnie z rozgrzanym olejem.Dodać jeszcze imbir i mieszając trzymać na średnim ogniu.Gdy czosnek zacznie się rumienić wrzucić krewetki.Smażyć je około 10 minut, aż ładnie się zrumienią.Na koniec doprawić do smaku curry oraz sosem sojowym.Gotowy ryż odcedzić i przełożyć na talerz.Ułożyć krewetki na ryżu i posypać całość posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4