Baza najlepszych przepisów na potrawy z makaronu. Tym razem przepis na rurki z sosem pomidorowym Edyty. Do wykonania przepisu potrzebujesz: makaronu rurki, przecieru pomidorowego, cebuli i czosnku.
Składniki:
- ½ op makaronu rurki
- 700 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml śmietany
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i oliwą.Gdy lekko się przesmażą dodać przecier pomidorowy.Dodać jeszcze oregano i całość dusić na małym ogniu.Gdy sos zacznie gęstnieć dodać jeszcze śmietanę.Całość wymieszać i doprawić do smaku szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć na talerz.Polać go sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii.
Liczba porcji: 4