Składniki:
- 2 szkl. mleka
- ½ szkl. białego ryżu
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 szkl. śmietanki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 szkl. odsączonych z zalewy malin
- tłuszcz
Sposób wykonania:
Żelatynę zalać ½ szkl. mleka i odstawić do napęcznienia.
W między czasie resztę mleka z dodo datkiem cukru, soli i skórki z cytryny doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać ryż i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
Powstały krem przelać do formy wysmarowanej tłuszczem na przemian z malinami.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny. - 2 szkl. odsączonych z zalewy malin