Składki:
- ½ kostki masła
- 1 ¾ szkl; mąki pszennej
- 6 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz
- cukier puder
krem: - śmietanka kremowa
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- zagęstnik do śmietany
Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Pod koniec dodając zagęstnik aby nie opadła.
Powstałym kremem przełożyć suche i upieczone ptysie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.