Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ptysie z tradycyjnym kremem

Składki:

 

  • ½ kostki masła

 

  • 1 ¾ szkl; mąki pszennej
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • cukier puder
    krem:
  • śmietanka kremowa
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • zagęstnik do śmietany

 

 

Sposób wykonania:
Masło wrzucić do 1 szklanki zagotowanej wody po czym energicznie mieszając dodać mąkę.
Mieszając trzymać na małym ogniu (około 10minut) aż całość zgęstnieje.
Po tym czasie przełożyć do makutry i gdy trochę ostygnie dodać proszek do pieczenia oraz jajka.
Całość dokładnie wymieszać aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Pod koniec dodając zagęstnik aby nie opadła.
Powstałym kremem przełożyć suche i upieczone ptysie.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *