Pstrąg strumieniowy z bukietem surówek i ziemniakami.
Składniki na 1 porcję:
• Pstrąg strumieniowy w całości- 300g
• Sól morska, biały pieprz
• koperek – 3-4 gałązki
• masło- 1 łyżeczka
• cytryna- 3 plastry
• ziemniaki- 3 średnie sztuki, koperek
• Bukiet surówek
I Surówka: 2 łyżki (50g) kiszonej kapusty, ½ łyżeczka oliwy, pieprz, szczypta kminku
II Surówka : 2 łyżki (50g) czerwonej kapusty, 1 plaster cebuli, ½ łyżeczka oliwy, sól, pieprz
III Surówka : 2 łyżki (50g) startej marchewki, ¼ jabłka kwaśnego, kilka kropli soku z cytryny, pestki słonecznika- łyżeczka
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Pstrąga wypatroszyć, dokładnie umyć i natrzeć solą również wewnątrz ryby. Do środka włożyć koperek, masło i pieprz. Na wierzchu ryby ułożyć plastry cytryny. Piec 20min w 200stC. Ziemniaki ugotować i posypać koperkiem. Kapustę czerwoną posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, oliwę, sól morską, pieprz. Kapustę kiszoną rozdrobnić, dodać oliwę i kminek, pieprz.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłko skropić cytryną i również zetrzeć, dokładnie wymieszać, posypać pestkami słonecznika.
Opis dania:
Pstrąg jest źródłem pełnowartościowego białka, jednak w odróżnieniu od czerwonego mięsa zawiera niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. W tłuszczu pstrąga dominują jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym.
Wykazują one zbawienny wpływ na układ krwionośny oddziałując na wielu polach między innymi: obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają rozwojowi blaszki miażdżycowej. Zaproponowana przez nas porcja ryby pokrywa także całodzienne zapotrzebowanie na witaminę B12, zawiera też znaczące ilości innych witamin z grupy B między innymi: B1, B2 i B3 – taki zestaw ma pozytywny wpływ na psychikę, a także zwiększa zdolności intelektualne. Obecny w pstrągu selen wraz z witaminą E działają ochronnie w stosunku do DNA komórek.
Energia
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem
(g)
|
Błonnik
pok.
(g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
|
706
|
59,4
|
158
|
18,2
|
57,1
|
8,4
|
155
|
3,7
|
270
|
2387
|
43,5
|
666
|
kcal
(%)
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
35
|
119
|
35
|
34
|
26
|
17
|
Czerwona kapusta zawiera również cyjanidynę – przeciwutleniacz pomocny w zwalczaniu chorób neurologicznych. Tak rozmaity zestaw surówek wraz z ziemniakami dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego oraz potasu. Całość uzupełniona została o ziarna słonecznika bogate w przeciwstresowy magnez oraz miedź i NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), które wzmacniają włosy, skórę i paznokcie. Warto zwrócić także uwagę na dodatek aromatycznego kminku, który ułatwia trawienie.{hidetags}
/* „); /* ]]> */