Paella z owocami morza – kalmarami, mulami, krewetkami
Składniki na 1 porcję:
• ryż biały – ½ torebki (około 50g)
• kurkuma- ½ łyżeczki
• biała fasola sucha – 1/3 szklanki
• fasolka szparagowa -1/2 szklanki
• pomidor – 1 mała sztuka
• czosnek -1 ząbek
• oliwa z oliwek -1 łyżka
• krewetki – 5 dużych sztuk, bez skorupek
• kalmary- ½ szklanki
• mule- 4 duże sztuki
• sól, pieprz, szafran
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Suchą fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez noc. Następnego dnia odlać wodę, zalać świeżą i ugotować 1-1,5h na małym ogniu, pod przykryciem. Pomidora sparzyć i ścignąć skórkę, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ryż z kurkumą- na sypko. Na oliwie z oliwek usmażyć ryż, fasolkę szparagową i czosnek. Po 5minutach dodać fasolkę białą i podlać płynem, w którym się gotowała, dodać pozostałe składniki- pomidory, owoce morza i dusić. W międzyczasie podlewać wodą, gotować około 20 minut, na koniec doprawić.
Komentarz:
Ryż biały stanowiący bazę hiszpańskiej paelli, to bardzo dobre źródło energii pod postacią skrobi, która należy do grupy tzw. węglowodanów złożonych stopniowo uwalniających glukozę do krwi. Dodatek fasoli suchej i szparagowej (oba produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego) czyni to danie wyjątkowo sycącym posiłkiem bez dużego dodatku tłuszczu.
Energia
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem (g)
|
Błonnik
pok. (g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
702
|
50
|
190,2
|
15
|
105,5
|
11,8
|
181,6
|
15
|
138,4
|
1087
|
27
|
128,2
|
kcal
(%)
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
35
|
100
|
31
|
47
|
21
|
9
|
/* „); /* ]]> */