Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza – kalmarami, mulami, krewetkami

Składniki na 1 porcję:
• ryż biały – ½ torebki (około 50g)
• kurkuma- ½ łyżeczki
• biała fasola sucha – 1/3 szklanki
• fasolka szparagowa -1/2 szklanki
• pomidor – 1 mała sztuka
• czosnek -1 ząbek
• oliwa z oliwek -1 łyżka
• krewetki – 5 dużych sztuk, bez skorupek
• kalmary- ½ szklanki
• mule- 4 duże sztuki
• sól, pieprz, szafran
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka

Opis przygotowania:
Suchą fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez noc. Następnego dnia odlać wodę, zalać świeżą i ugotować 1-1,5h na małym ogniu, pod przykryciem. Pomidora sparzyć i ścignąć skórkę, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować ryż z kurkumą- na sypko. Na oliwie z oliwek usmażyć ryż, fasolkę szparagową i czosnek. Po 5minutach dodać fasolkę białą i podlać płynem, w którym się gotowała, dodać pozostałe składniki- pomidory, owoce morza i dusić. W międzyczasie podlewać wodą, gotować około 20 minut, na koniec doprawić.

Komentarz:
Ryż biały stanowiący bazę hiszpańskiej paelli, to bardzo dobre źródło energii pod postacią skrobi, która należy do grupy tzw. węglowodanów złożonych stopniowo uwalniających glukozę do krwi. Dodatek fasoli suchej i szparagowej (oba produkty o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego) czyni to danie wyjątkowo sycącym posiłkiem bez dużego dodatku tłuszczu. 

 

 

Energia
(kcal)
Białko
(g)
Chol.
(mg)
Tłuszcze
(g)
Węglowodany
ogółem (g)
Błonnik
pok. (g)
Wapń
(mg)
Żelazo
(mg)
Sód
(mg)
Potas
(mg)
Wit.C
(mg)
Wit.A
(µg)
702
50
190,2
15
105,5
11,8
181,6
15
138,4
1087
27
128,2

 

 GDA (%)

 

kcal
(%)
Białko
(%)
Cukry
(%)
błonnik
pokarmowy
(%)
Tłuszcz
(%)
Nasycone
(%)
35
100
31
47
21
9

 

 Ziarna fasoli białej to ponadto dobre źródło żelaza, wapnia, miedzi i manganu, a także witaminy B1 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Podejrzewa się, że witamina ta ma także działanie przeciwdepresyjne. Owoce morza słyną z tego, iż zawierają duże ilości cynku zwiększającego płodność, na całym świecie uznawane są za afrodyzjak. Dodatek szafranu nasila działanie sprzyjające miłosnym uniesieniom, gdyż przyprawa ta już w starożytności stosowana była jako remedium na impotencję. Poza tym krewetki, mule i kalmary to także źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. {hidetags}

 

 

/* „); /* ]]> */

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *