Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Zupa Pomidorowa

Zupa Pomidorowa
Zupa Pomidorowa to zupa gotowana na bazie wywaru z kości (często na rosole) ze świeżymi lub konserwowanymi pomidorami a najczęściej z koncentratu pomidorowego, podawana ze śmietaną i dodatkiem makaronu, ryżu lub klusków lanych.

Zupa pomidorowa z krewetkami

Składniki: 1 kg odwłoków średniej wielkości krewetek ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek ½ posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 litr bulionu drobiowego śmietana (alternatywnie) Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i krewetki. Smażyć razem 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy i po…

Zimny krem z pomidorów

Składniki: • 2 kg pomidorów • 1 ogórek • 25 dag pałeczek krabowych • 2 małe cebulki • 1 cytryna • 2 listki żelatyny • pęczek koperku • 4 łyżki oliwy • tabasco • cukier • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Żelatynę zalewamy zimną wodą na 10 – 15 minut. Ze sparzonych pomidorów zdejmujemy skórkę. Kroimy…

Zupa pomidorowo-paprykowa ( zimowa )

Składniki:

  • 250-300g wołowiny na zupę
  • cienkie paróweczki
  • jarzyny: marchewka, pietruszka, por, seler i kapusta ( może być mrożona mieszanka )
  • pomidory z papryką z puszki ( 2x400g netto )
  • makaron ( kokardki najlepsze )
  • śmietana
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • bazylia, szczypta estragonu
  • natka pietruszki