Składniki: 50 dkg pokrojonej w plastry cukinii 2 pokrojone w kostkę cebule 2 szklanki chudego mleka 10 dkg tartego drobno sera 5 dkg rodzynek 3 obrane ze skóry, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory 5 jajek 2 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mleko podgrzać, dodać ser, sól i pieprz do smaku. Podgrzewać mieszając…
Kategoria: Cukinia
Cukinia
Cukinia zapiekana z serem mozzarella
by Klaudia Zdrojewska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pokrojonego w plastry sera mozzsarella 1 duża pokrojona w plastry cukinia 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cukinii obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim plastry cukinii z obydwóch stron lekko rumieniąc. Żaroodporną formę do…
Cukinia
Przekąska z cukinii i wędzonej makreli
by Anna Depta • • 0 Comments
Składniki: 1 wędzona makrela pozbawiona ości i ewentualnie skóry 1 pokrojona w plastry młoda cukinia 2 pokrojone w plastry pomidory 10 dkg tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cukini i pomidorów przyprawić. Połowę plastrów cukini posypać parmezanem, ułożyć na nich plastry pomidora, kawałki wędzonej makreli, całość zwieńczyć pozostałymi plastrami cukinii, spiąć wykałaczkami, obsypać resztą…
Cukinia
Kalarepka z marchewką i cukinią
by Julia Drożdż • • 0 Comments
Składniki: 2 kalarepki 1 cukinia 300 g marchewki 3 łyżki masła 200 ml bulionu cukier sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Marchewkę i cukinie obieramy po czym kroimy w kostkę. Obraną kalarepkę pokroić w słupki. Następnie marchewkę z kalarepką przesmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przesypujemy je cukrem i smażymy kolejne 3…
Cukinia
Pieczona cukinia z czerwoną cebulą
by Henryka Czapla • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwa z oliwek 2 szkl. cukinii pokrojonej na plasterki ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka skórki startej z cytryny Sposób wykonania: Cukinię nasmarować oliwa i oprószyć solą oraz pieprzem po czym ułożyć je w małej brytfannie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i…