Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos z sucharów

Składniki: • 2 łyżki stołowe startych sucharów z białego chleba • 4 łyżki stołowe oleju • sok z cytryny Sposób wykonania: Suchary zetrzeć na tarce po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i podsmażyć na złoto. Następnie dodać sok z cytryny oraz odrobinę wody. Wymieszać i pogotować kilka minut. Idealny do gotowanych warzyw.

Sos remoluade

Składniki: 1 szklanka majonezu 4 małe ogórki konserwowe 2 filety anchois 2 ugotowane jajka 1 łyżka posiekanych, ulubionych ziół 2 łyżki kaparów sól, pieprz biały Sposób przyrządzenia: Ogórki pokroić w kostkę. Kapary pokroić na połówki, większe posiekać. Świeży zioła opłukać, osuszyć, posiekać. Fileciki anchois posiekać, podobnie jajka. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku…

Sos migdałowy

Składniki: 50-100 g słodkich migdałów 10-20 g gorzkich migdałów 2 szkl. mleka 2-4 żółtka ¼ szkl. cukru Sposób wykonania: Migdały zemleć. W między czasie podgrzać mleko po czym przelać go do migdałów, wówczas doprowadzić całość do zagotowania. Następnie przecedzić i dodać żółtka utarte razem z cukrem. Trzymać jeszcze na ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia…

Sos morelowy

Składniki: 300 g świeżych moreli 300 g cukru Sposób wykonania: Owoce zalać wrzątkiem po 1 minucie odcedzić i obrać. Następnie pokroić je na ćwiartki usuwając pestki. Posypać morele cukrem i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie zalać 1 ½ szklanki wody i doprowadzić do zagotowania. Trzymać na ogniu ok. 10 minut. i odstawić do…

Sos chrzanowy z rodzynkami

Składniki: korzeń chrzanu ½ szkl. rodzynek łyżka masła 1 szkl. bulionu mięsnego Sposób wykonania: Rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym wrzucić do bulionu. Następnie dodać masło, oliwę oraz starty chrzan. Całość wmieszać i doprowadzić do zagotowania. Doprawić do smaku solą. Idealny do gotowanej wołowiny. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Aneta