Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos do szparagów

Składniki: 2-3 cebule ¾ szkl. majonezu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła natka pietruszki sól pieprz cukier Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle po czym przetrzeć ją przez sito. Dodać do niej koncentrat pomidory, majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.

Dip jajeczno-serowy

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 15 dag twarożku 1 szalotka 20 dag gęstej śmietany 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Obrane jajka, szalotkę, ogórki oraz szczypiorek posiekać. Wszytko razem wymieszać. Następnie ser połączyć ze śmietaną i przełożyć do reszty składników. Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dip curry Anny

Składniki: ½ szkl. śmietany 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki przyprawy curry sok z ½ cytryny 1 łyżeczka łagodnej papryki sól cukier biały pieprz Sposób wykonania: Majonez wymieszać ze śmietaną po czym dodać paprykę, curry oraz sok z cytryny. Całość ubić trzepaczką. Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem.