
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu owocowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta suszonej szałwii
- sól
- pieprz

Składniki: 4 łyżki oliwy sok i skórka starta z1 cytryny 1 łyżka kaparów sól pieprz Sposób wykonania: Do soku i skórki cytryny dodać kapary oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki: ¼ łyżeczki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżki soku z pomarańczy 1 ½ łyżki soku z limonki szczypta cukru sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.