Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Sos żurawinowy Marty

Składniki: 4 szklanki żurawin 1,5 szklanki wody sok z 1 pomarańczy odrobinę kory cynamonowej 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wodę, sok pomarańczowy, cukier i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 5 minut. Dodać żurawiny, gotować 1 minutę mieszając i rozgniatając łyżką część żurawin. Znakomity do wędlin, zimnych mięs i drobiu.

Sos żurawinowo ananasowy

Składniki: 1 łyżka otartej skórki pomarańczy ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 szklanka żurawin ½ szklanki drobno pokrojonego ananasa ½ szklanki miodu ½ szklanki soku pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wymieszać w rondlu o grubym dnie, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli cały czas mieszając przez około 10 minut. Znakomity do wędlin, zimnych mięs i drobiu.

Gruziński sos Tkemali

Składniki: 1 kg śliw bez pestek 2 papryczki chili 5 dkg cukru 2 dkg soli 6 ząbków czosnku 5 dkg natki pietruszki 5 dkg koperku szczypta mielonej kolendry Sposób przyrządzenia: Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i…