Składniki: 1 mały ananas 1 mały kantalup 1 mały melon 2 mango 3 kiwi 3 owoce karambola (owoc gwieździsty) Dresing: sok z 3 limonek 1 łyżeczka drobno utartego imbiru 2 łyżeczki miodu Sposób przyrządzenia: Składniki dresingu dokładnie wymieszać. Ananasa i mango obrać, pokroić w kostkę. Melona i kantalup przekroić na połowę i używając małej łyżeczki…
Kategoria: Sałatki owocowe
Sałatki owocowe
Owocowa sałatka wigilijna
by ja1 • • 0 Comments
Składniki: 2 mandarynki garść orzechów włoskich 5dkg rodzynek jedno opakowanie mieszanki studenckiej kiść białego i kiść ciemnego winogrona 1 banan 2 kiwi 3 plastry ananasa Sposób przyrządzenia: Ananasa kroimy na kawałki, wszystko mieszamy z trzema łyżkami miodu płynnego ,pięcioma łyżkami alkoholu i sokiem z jednej małej cytryny – wstawiamy do lodówki na 2 lub 3…
Sałatki owocowe
Letnia sałatka owocowa
by Marti • • 1 Comment
Składniki: szklanka malin 15 truskawek 10 winogron(czerwonych) 3 łyżki soku z cytryny 2 brzoskwinie(mogą być z puszki) garść rodzynek Sposób przyrządzenia: Do miski wsypać maliny, pokrojone na pół truskawki i winogrona, w kostkę pokrojone brzoskwinie, wlać sok z cytryny, wszystko wymieszać i posypać rodzynkami. Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Marti
Sałatki owocowe
Sałatka truskawkowo owocowa w winie
by Dorcia • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg wiśni 10 dkg truskawek 10 dkg morele konserwowane 10 dkg ananasa konserwowanego ½ szklanki czerwonego wina 1/3 szklanki syropu truskawkowego bita śmietana Sposób przyrządzenia: Wiśnie i truskawki dokładnie umyć, obsączyć. Wiśnie przekroić na połowę, usunąć pestki. Truskawki przekroić na połowę lub jeśli są duże na ćwiartki. W szklanym naczyniu układać wszystkie składniki…
Sałatki owocowe
Sałatka z owoców morza
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg kałamarnice 10 dkg krewetek 20 dkg małych ośmiornic 40 dkg małży oilwa z oliwek natka pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Gotować mięczaki (kałamarnica i ośmiornica) i skorupiaki (krewetki) oddzielnie w dużej ilości słonej wody. Odstawić, przestudzić, wyjąć mięso ze skorup małży, część pozostawić w połowach skorup. Ułożyć składniki sałatki…