Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z bobem i fasolą

Składniki: 25 dag mrożonego bobu puszka białej fasoli czerwona cebula czerwona papryka 2 łyżki oliwy 3 łyżki białego octu winnego ząbek czosnku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Bób zalać wodą i ugotować. W między czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę a fasole odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając obrany bób. Następnie…

Sałatka z jajek, pomidorów i kurczaka

Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo sałata rzymska 2 pomidory pieczona pierś kurczaka ½ serka camembert sól pieprz 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, jajka pokroić na cząstki, pomidory, piersi i ser w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do…

Sałatka z pomidorków i rukoli

Składniki: ogórek 8 pomidorków koktajlowych 8 suszonych pomidorów garść rukoli 10 zielonych oliwek ½ op. sera feta sól pieprz łyżka oliwy łyżka octu winnego Sposób wykonania: Pomidorki przekroić na pół, ser feta pokroić w kostkę, ogórek w plasterki. Wszystko razem wymieszać dodając suszone pomidory, oliwki oraz ruklę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą…

Sałatka na ciepło z karkówki

Składniki: 40 dag karkówki 30 dag pieczarek cebula 15 dag startego żółtego sera kukurydza z puszki sól pieprz Sposób wykonania; Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a karkówkę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie razem udusić do miękkości , wówczas dodać kukurydze oraz starty ser. Wymieszać i jeszcze chwile trzymać na małym ogniu. Doprawić do smaku…