Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z pomidorów i ogórków z rybą

Składniki: 300 g ryby 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jabłka ¾ szkl. majonezu musztarda sól pieprz Sposób wykonania: Rybę zalać niewielka ilością wody i ugotować po czym pokroić na małe kawałki. W między czasie ogórki i pomidory pokroić na plasterki, jabłka w kostkę a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wmieszać ze sobą Następnie…

Sałatka z marchwi, rzepy i selera

Składniki: • 100 g marchwi • 50 g rzepy • 50 g selera • 100 g pomidorków • 100 g ogórków • 100 g białej kapusty • 4 łyżki majonezu • natka pietruszki • sałata • sól Sposób wykonania: Marchewkę, rzepę oraz seler obrać po czym pokroić w cienkie słupki, pomidory i ogórki w plasterki…

Sałatka z marchwi, ogórków i groszku

Składniki: 200 g marchwi 200 g ogórków 100 g  groszku konserwowego 2 jajka 5 łyżek majonezu natka pietruszki Sposób wykonania:  Marchewki zalać wodą i ugotować po czym pokroić je w plasterki. W między czasie obrać ogórki i pokroić je w kostkę i wymieszać z marchewką. Dodać jeszcze groszek oraz majonez. Całość przemieszać i udekorować kawałkami…

Sałatka z kapusty, marchwi i jabłka

Składniki: 400 g białej kapusty 200 g marchewki 100 g  jabłek łyżeczka cukru 4 łyki śmietany łyżeczka soku z cytryny 50 g konserwowych brzoskwiń natka pietruszki sól Sposób wykonania: Jabłka, marchewkę i kapustę pokroić w cienkie słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, skropić sokiem z  cytryny i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Przed podaniem…