Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z ziemniaków, rzepy i marchewki

Składniki: 1-2 ziemniaki 1-2 ogórki kiszone 1 marchewka ¼ rzepy 1 pomidor 1 ogórek 5 łyżek majonezu sól natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki obrać i posiekać w słupki. Następnie rzepę oraz marchewkę i również pokroić w słupki a ogórki i pomidora w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając  kawałki ugotowanej ryby oraz majonez.…

Sałatka z ziemniaków, pomidorów i dorsza

Składniki: 150 g filetów z dorsza 2 ziemniaki 1 pomidor 1 marchewka 1/3 szkl. groszku konserwowego 1/3 szkl. żurawin łyżka posiekanego szczypiorku 1 jajko 2 łyżki oliwy łyżeczka ketchup natka pietruszki sól pieprz   Sposób wykonania: Warzywa pokroić w cienkie słupki po czym zalać je wodą, dodać żurawinę oraz groszek i ugotować. W między czasie…

Sałatka z dorsza, ziemniaków i ogórków

Składniki: 300 g dorsza 4 ziemniaki 2 ogórki łyżeczka startego chrzanu ½ słoika majonezu ocet 3 % szczypiorek sól Sposób wykonania: Dorsza ugotować po czym usunąć skórkę i ości. W między czasie ugotować również ziemniaki. Następnie ziemniaki i ogórki pokroić w plasterki a rybę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez oraz starty chrzan.…

Sałatka z ryby i marchewki

Składniki: 250 g ryby 3-4 marchewki 2-3 łyżki tartego chrzanu 1 szkl. majonezu 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 czerwone papryki Sposób wykonania: Marchewki zalać wodą i ugotować. Następnie marchewki i rybę pokroić na kawałki. Dodać majonez oraz chrzan. Całość wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki oraz udekorować kawałkami papryki.

Sałatka ze śledzia, jajek i ziemniaków

Składniki: 200 g filetów śledziowych 3 jajka 2 ziemniaki 2 ogórki 2 jabłka 50 g sałaty ¾ szkl. majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku koperek musztarda Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym obrać i pokroić w kostkę. W między czasie ugotować jajka na twardo i pokroić je w plasterki. Ogórki oraz jabłka również pokroić w plasterki,…