Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z ziemniaków, pomidora i ogórka

Składniki: • ugotowane ziemniaki • 1ogórek • 1 pomidor • jajka ugotowane na twardo • główka zielonej sałaty • szczypiorek • śmietana • 2 łyżeczki musztardy • sól • pieprz Sposób wykonania: Zarówno ogórek, jak i pomidor i ziemniaki pokroić w plasterki. Następnie jajka pokroić w ćwiartki, szczypiorek posiekać a sałatę porwać na mniejsze kawałki.…

Makaronowa sałatka z szynką i kapustą

Składniki: • makaron łazanki • koperek • 30 dag szynki mielonej • ćwiartka kapusty • majonez • jogurt • vegeta Sposób wykonania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu po czym go odcedzić i przelać zimną wodą. W między czasie kapustę poszatkować a szynkę pokroić w kostkę i połączyć z makaronem. Następnie majonez wymieszać z jogurtem…

Sałatka z rzodkiewki, kukurydzy i kiwi

Składniki: 2 pęczki rzodkiewek puszka kukurydzy owoc kiwi 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z mandarynki pieprz sól Sposób wykonania: Kiwi pokroić w kostkę a rzodkiewki na plasterki. Następnie dodać kukurydze i wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przed podaniem polać jogurtem wymieszanym z sokiem z mandarynki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Sałatka z łososiem i kawiorem

Składniki: 25 dag wędzonego  łososia różowego i białego 10 dag czerwonego kawioru 3 główki karbowanej sałaty 4 łyżki pokruszonej bryndzy 4 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek koperku łyżka octu winnego Sposób wykonania: Płaty łososia pokroić na mniejsze kawałki a  sałatę porwać na mniejsze cząstki. Następnie oliwę wymieszać z octem, doprawić do smaku szczyptą soli…