Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Ryżowa sałatka z serem

Składniki: ¾ szkl. ryżu 2 jajka 5 dag sera żółtego pęczek rzodkiewek pół pęczka zielonej natki pietruszki łyżkę musztardy 3 łyżki oleju sól pieprz kilka liści sałaty Sposób wykonania: Ryż zalać dużą ilością wody i trzymać na ogniu ok. 10 – 12 minut, po czym przecedzić i odstawić do ostygnięcia. W miedzy czasie rzodkiewki zetrzeć…

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Składniki: 3 ugotowane ziemniaki pęczek cebuli dymki 2 jajka 5 dag sera twardego pęczek rzodkiewek sól pieprz 3 łyżki oleju łyżeczka musztardy kilka liści zielonej sałaty Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w kostkę, dymkę posiekać, rzodkiewki pokroić na plasterki a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie ser oraz jajka zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.…

Sałatka z rzodkiewki, marchewki i soczewicy

Składniki: główka sałaty strzępiastej pęczek rzodkiewek 1 marchewka ½ szkl. zielonej soczewicy 1 cebula koperek sól pieprz 100 ml jogurtu Sposób wykonania: Soczewice zalać lekko osoloną wodą i ugotować na miękko. W między czasie sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić w plasterki, cebulę posiekać a  zetrzeć na tarce. Soczewicę odcedzić i wymieszać z resztą…

Sałatka makaronowa z karczochami

Składniki: 50 dag makaronu rigattoni 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamico 1 ząbek czosnku 43 dag karczochów 8 plasterków gotowanej szynki 8 dag suszonych pomidorów ½ pęczka bazylii 7 dag rukoli 4 dag orzechów piniowych 5 da czarnych oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W między czasie rozgnieść czosnek…