Składniki: ½ szkl. majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 szkl. różyczek kalafiora ¼ szkl. posiekanego selera naciowego ½ szkl. winogron ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych ¼ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Majonez wymieszać z miodem oraz musztardą. Następnie wrzucić kalafiora, orzechy, winogrona oraz seler. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz…
Kategoria: Sałatki
Sałatki
Sałatka letnia z jaj
by Asia Czopek • • 0 Comments
Składniki: 6 jaj pęczek szczypiorku 2 pęczki rzodkiewki 4 łyżki majonezu kilka liści zielonej sałaty łyżka chrzanu pieprz sól Sposób wykonania: Gotujemy na twardo jaja. W między czasie kroimy rzodkiewki w półplasterki i siekamy szczypiorek. Ugotowane jaja zetrzeć na dużych otworach tarki. Wszystko mieszamy dodając majonez, chrzan oraz doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną sałatkę możemy…
Sałatki
Sałatka z kapusty pekińskiej Izy
by Iza Gwizdała • • 0 Comments
Składniki: jedna pierś z kurczaka 3 chińskie ostre zupki jedna średniej wielkości kapusta pekińska majonez puszka kukurydzy Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Następnie posypujemy go przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie 3 zupki chińskie zalać 1 szkl wrzącej…
Sałatki
Sałatka z pomidorów na ciepło
by Agnieszka Święcicka • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych pomidorów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy Sposób wykonania: Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na półmisku żaroodpornym. Pozostałe składniki zmiksować razem po czym powstałym sosem polać pomidory. Wstawić na kilka minut do bardzo mocno nagrzanego piekarnika lub…
Sałatki
Sałatka z szynki Kingi
by Kinga Ochman • • 0 Comments
Składniki: 450 g gotowanej szynki 3 łyżki majonezu pieprz 1 szkl. kwaszonej kapusty 350 g szwajcarskiego sera 1 łyżka kminku 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Szynkę pokroić w drobniuteńką kostkę po czym wymieszać ją z majonezem. Następnie dodać kapustę, czosnek, kminek oraz ser. Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Przed podaniem udekorować koperkiem.