Składniki: 30 wydrylowanych suszonych śliwek 15 dag ementaleru 10 dag cienkich plastrów wędzonego boczku Sposób wykonania:Ser pokroić w drobną kosteczkę i nadziać nią śliwki.Następnie każdą śliwkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 10 minut.
Kategoria: Śliwki
Śliwki
Śliweczki z orzechami z chrupiącym boczkiem
by Grażyna • • 0 Comments
Składniki: 6 suszonych śliwek bez pestek ½ filiżanki sherry łyżka posiekanych orzechów laskowych szczypta startej gałki muszkatołowej 3 plasterki boczku wykałaczki koktajlowe Sposób wykonania;Śliwki zalać sherry i odstawić na 2 godziny.Następnie śliwki odsączyć na papierowym ręczniku.W każdą śliwkę wbić w miejscach po pestkach odrobinę posiekanych orzechów po czym owinąć każdą w plasterek boczku.Wstawić do rozgrzanego…
Śliwki
Śliwki z serem i orzechami
by Matylda • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. suszonych śliwek ½ szkl. orzechów włoskich ¾ szkl. sera mascarpone ½ szkl. sera ricotta Sposób wykonania:Śliwki przeciąć na połówki.Następnie dwa rodzaje sera wymieszać ze sobą, dodając posiekane orzechy.Powstałym farszem nadziewać śliwki.Przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda
Śliwki
Faszerowane śliwki Beaty
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 50 dag suszonych śliwek garść skórki pomarańczowej 10 dag posiekanych orzechów laskowych 1 szkl. śmietanki kremówki 1 torebka cukru waniliowego rum do namoczenia śliwek Sposób wykonania:Śliwki zalać rumem i odstawić do napęcznienia.W między czasie posiekane orzechy wymieszać z skórką pomarańczową po czym napełniać śliwki.Następnie śmietanę ubić razem z cukrem waniliowym i przed podaniem ozdobić…
Śliwki
Śliwki zapiekane w mleku
by Przemysław • • 0 Comments
Składniki: 10 dag dużych śliwek 1 l tłustego mleka 1cukier waniliowy 4 łyżki cukru sól Sposób wykonania:Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.W między czasie mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego oraz małą szczypta soli, wówczas zalać nim śliwki.Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 1,5 godz.Podawać na zimno lub gorąco. Przepis nadesłany…