Składniki: 20 dag wędzonego boczku 75 dag śliwek majeranek Sposób przygotowania: Śliwki oczyścić i usunąć pestki po czym każdą śliwkę zawinąć w plasterek boczku, śpiąc wykałaczką i posypać majerankiem. Ułożyć na blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do momentu, aż boczek się zarumieni
Kategoria: Śliwki
Śliwki
Śliwki z niespodzianką
by Maria Kleszcz • • 0 Comments
Składniki: 20 suszonych śliwek 20 obranych migdałów skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Śliwki wydrylować po czym w otwory po pestkach włożyć migdał oraz kawałek skórki pomarańczowej.
Śliwki
Śliwy pieczone z farszem mięsnym
by Karolina Jeż • • 0 Comments
Składniki: 8 dużych twardych śliw przekrojonych na połówki Farsz: 20 dkg drobno posiekanego mięsa z pieczonej kaczki 10 dkg tartego, żółtego sera 3 łyżki majonezu pieprz, papryka, sól Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Składniki farszu dokładnie wymieszać. W każdej połówce śliwki umieścić farsz. Tak przygotowane śliwy zapiec w…
Śliwki
Śliwy zapiekane z ziarnami
by Mateusz Kępiński • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dojrzałych, twardych, dużych śliw 2 łyżki posiekanych pestek dyni 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone śliwki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Rozdrobnione pestki, słonecznik i orzechy wymieszać z miodem. W każdej połówce śliwki umieścić nasiona wymieszane z miodem. Piec 30…