Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Owoce egzotyczne

Banany z kiwi i pomarańczami w bitej śmietanie

Składniki: 4 dojrzałe banany 2 pomarańcze 2 owoce kiwi 10 dkg kaka mieszanego z cukrem pudrem bita śmietana Sposób przyrządzenia: Banany obrać pokroić skośnie w plastry. Każdy plaster obtoczyć w cukrze wymieszanym z kakałem. Kiwi i pomarańcze obrać, pokroić w plastry. Plastry kiwi i pomarańczy umieścić w szklanym pucharkach, zalać śmietaną, obłożyć plastrami bananów.

Banany w kakaowej posypce z bitą śmietaną

Składniki: 50 dkg dojrzałych bananów 15 dkg cukru pudru 2 łyżki kakao 5 dkg posiekanych prażonych orzechów włoskich lub nerkowca gęsta śmietana Sposób przyrządzenia: Banany obrać pokroić skośnie w plastry. Każdy plaster obtoczyć w cukrze wymieszanym z kakałem.  Śmietanę ubić na sztywno. Na półmisku ułożyć plastry bananów, obłożyć ozdobnymi kleksami bitej śmietany, posypać posiekanymi orzechami.

Banany z wiórkami kokosowymi

Składniki: 4 duże, dojrzałe banany 3 łyżki masła 1 łyżka wiórek kokosowych 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki soku z cytryny gęsty jogurt Sposób przyrządzenia: Banany obrać. Na patelni rozgrzać masło, obsmażać banany po 2 minuty z każdej strony aż banany lekko się zarumienią. Na suchej patelni lekko podprażyć wiórka kokosowe. Cukier wymieszać z sokiem…

Banany w maśle smażone

Składniki: 6 dużych bananów 8 łyżek brązowego cukru 2 łyżki masła 2/3 szklanki gęstej śmietany kremowej 2 łyżki uprażonych nasion sezamu lody waniliowe Sposób przyrządzenia: Banany obrać, przekroić każdy wzdłuż na połowę, posypać 2 łyżkami cukru. Na dużej patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim połówki bananów. Odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni masła…

Salsa z mango

Składniki: 2 dojrzałe owoce mango 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki kolendry lub pietruszki 2 kolorowe papryki 2 łyżki soku z cytryny 2 listki mięty sól, biały pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mango obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w salaterce, przyprawić do smaku, dokładnie…