Składniki: 4 banany ¼ kostki masła 5 łyżki brązowego cukru cynamon do smaku 3 łyżki rumu wiórki kokosowe Sposób przyrządzenia: Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę. Na patelni rozgrzać masło, smażyć 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane połówki banana wyłożyć na talerz, posypać cukrem i cynamonem, polać rumem, ostrożnie podpalić, gdy alkohol…
Kategoria: Banany
Banany
Banany z szynką zapiekane
by Weronika Marciniak • • 0 Comments
Składniki: 5 bananów 5 plastrów szynki łyżeczka oleju ½ łyżeczki musztardy szczypta cukru ½ filiżanki śmietany 3 łyżki startego żółtego sera Sposób wykonania: Plasterki szynki posmarować musztardą oraz posypać cukrem. Następnie owinąć nimi banany. Podsmażyć na rozgrzanym oleju po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Polać je śmietaną i posypać startym serem. Wstawić do…
Banany
Banany w sosie jogurtowym
by Beata Gaca • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 2 szkl. jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanych listków mięty 2 łyżki oleju 2 strąki chili ½ łyżki cukru 2 łyżeczki gorczycy czarnej 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Jogurt wymieszać z cukrem solą oraz miętą po czym dodać obrane banany pokrojone plasterki. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć gorczyce pod przykryciem do momentu, aż…
Banany
Banany z rusztu z cynamonem
by Halina Suder • • 0 Comments
Składniki: 7 bananów 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru mielony cynamon Sposób wykonania: Obrane banany przekroić wzdłuż na pół po czym posmarować je roztopionym masłem. Następnie posypać cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na ruszcie wyłożonym folią aluminiową. Piec około 20 minut. Przed podaniem jeszcze raz posypać cynamonem.
Banany
Banany w kruszonce
by Kinga Tokarz • • 0 Comments
Składniki: 5 bananów 5 łyżek likieru z czarnych porzeczek 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki okruchów ciasta 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki zmielonych migdałów 3 łyżki stopionego masła ½ tabliczki gorzkiej czekolady kilkanaście orzeszków pistacjowych Sposób wykonania: Obrane banany pokroić po czym zalać je likierem oraz sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut.…