Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Krewetki

Krewetki z jajkiem

Składniki: 8 krewetek 4 jajka 1 cebula 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wina ryżowego 1 łyżeczka soli olej arachidowy Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z imbirem po czym obtoczyć w niej krewetki z obranymi skorupkami. Następnie olej razem z winem rozgrzać po czym wrzucić na nie krewetki. Trzymać na ogniu około…

Krewetki po pekińsku

Składniki: 8 usmażonych krewetek królewskich 2 ząbki czosnku 1 szkl. bulionu 2 łyżki wina ryżowego 1 łyżeczka mielonego imbiru olej arachidowy Sposób wykonania: W woku podsmażyć rozgnieciony czosnek ora imbir, po czym wlać bulion oraz wino. Całość wymieszać i trzymać na ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać krewetki. Wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty.

Krewetki w sosie pikantnym

Składniki: 800 g krewetek sól 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżeczki cukru pieprz 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 4 cebulki dymki 4 łyżki oleju z nasion słonecznika 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 50 ml wywaru z ryb Sposób wykonania: Krewetki dokładnie oczyścić po czym oprószyć solą…

Krewetki w sezamie w sałatką z wodorostów

Składniki: 12 azjatyckich łyzek do zupy 12 wykałaczek 350 g ugotowanych krewetek 1 łyżka pieczonego oleju sezamowego 1/3 szkl. sałatki z wodorostów pieprz ziarna czarnego sezamu Sposób wykonania: Łyżki ułożyć na półmisku. Następnie na wykałaczki nabić krewetki, które umieścić na łyżkach. Na każda z krewetek kładziemy kilka kropli oleju oraz odrobinę sałatki z wodorostów. Oprószyć…