Składniki: 1 kg odwłoków krewetek 2 łyżki oleju ¼ szklanki posiekanej dymki ¼ szklanki pokrojonej papryki ! szklanka zielonego groszku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ szklanki sosu sojowego 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej ¾ szklanki orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać krewetki,…
Kategoria: Krewetki
Krewetki
Pasta z krewetek
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg krewetek koktajlowych 10 dkg twarogu śmietankowego ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki soku cytrynowego 1 łyżeczka dobrej musztardy ½ łyżeczki sosu chili Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki pasty wymieszać, a następnie przekręcić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Odstawić na 8 godzin do lodówki aby pasta się zmacerowała.…
Krewetki
Krewetki po hawajsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg ugotowanych krewetek koktajlowych 1 pęczek sałaty rzymskiej 2 małe pomidory pokrojone w ćwiartki 2 ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki 12 oliwek bez pestek 1 avocado pokrojone w ósemki i skropione sokiem z cytryny sos Sposób przyrządzenia: Sałatę umyć, osuszyć, podrzeć w palcach na małe części i wyłożyć nimi dwa małe…
Krewetki
Krewetki na ostro
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone suszone papryczki chili oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone krewetki polać oliwą i posypać rozkruszonymi papryczkami chili i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Na blasze do pieczenia ułożyć krewetki i piec w piekarniku przez 8 minut.…
Krewetki
Krewetki czosnkiem pachnące
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg dużych odwłoków krewetek ½ szklanki oliwy z oliwek 6 ząbków czosnku liść laurowy szczypta pieprzu kajenskiego sól natka kolendry cytryna do przybrania Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać liść laurowy, pieprz kajeński, pokrojony czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Podnieść temperaturę oleju,…