Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Strogonow z polędwicy

Składniki: • 50 dag polędwicy wołowej (lub bardzo młodej zrazowej) • 10 dag pieczarek • 2 cebule • 1 łyżka mąki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 1/2-2/3 szklanki rosołu • masło • smalec • sól • pieprz • papryka Sposób przyrządzenia: Polędwicę pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki oczyścić i…

Polędwica z borowikami

Składniki: • 1 kg polędwicy wołowej • 40 dag borowików • 1 cebula • 4 łyżki masła • 2 łyżki smalcu • 0.25 szklanki białego wytrawnego wina • 0.33 szklanki śmietany • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, natrzeć pieprzem i obsmażyć na głębokiej patelni, na mocno rozgrzanym smalcu. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i…

Klops wołowy

Składniki: • 1 czerstwa bułka • 1 cebula • 75 dag mięsa wołowego • 1 jajko • 1 łyżeczka musztardy • po 1 pęczku szczypiorku, natki i koperku • sól, pieprz • 3 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, na parę minut, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić. Mięso, bułkę, cebulę zmielić, przełożyć do…

Pieczeń wołowa w śmietanie z grzybami

Składniki • 3 dag suszonych kurek • 1.5 kg wołowiny bez kości • 1 szklanka ciepłej wody • 4 łyżki oleju • 0.5 szklanki czerwonego wina • 1 szklanka rosołu z wołowiny • 0.5 szklanki gęstej śmietany • 2 cebule • 6 łyżeczek otartego rozmarynu • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurki umyć, namoczyć w szklance…

Wołowina zawijana z wątróbką

Składniki: 60 dag wołowiny bez kości, 15 dag wątroby wołowej, 12 plasterków szynki (wędzonej), 1 łyżka przecieru pomidorowego, 3 dl wina, 4 łyżki tartego sera (parmezan), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, olej, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 3 listki szałwi odkładamy "na potem", a pozostałe drobno siekamy razem z innymi ziołami.…