Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wołowina

Pieczeń wołowa czosnkiem pachnąca

Składniki: 50 dkg wołowiny, dobrej bez kości 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 6 ząbków czosnku 1 cebula 1 łyżeczka pasty pomidorowej ½ łyżeczki kurkumy 2 szklanki bulionu mięsnego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek obrać, czosnek przekroić na połowę, cebulę pokroić drobno.  Umyte i osuszone mięso ponacinać ostrym nożem i w…

Wołowina duszona w kapuście po irlandzku

Składniki: 2,5 kg peklowanej wołowiny 8 obranych pokrojonych ziemniaków 1 średnia pokrojona kapusta 8 obranych pokrojonych cebul 8 obranych pokrojonych marchewek 8 ziaren pieprzu 1 ząbek czosnku posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, w razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane mięso pokroić grubo, zalać wodą i bardzo powoli gotować z dodatkiem ziaren…

Pieczeń wołowa wielkanocna

Składniki: 2,5 kg mięsa wołowego z udźca 15 dkg słoniny lub wędzonego boczku 5 obranych ząbków czosnku Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera ulubione zioła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pozbawić błon, żył i powięzi. Przygotować marynatę. Oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę gotujemy do miękkości w…

Żeberka wołowe w sosie pomidorowym

Składniki: 2,5 kg żeberek wołowych 1 łyżka oliwy 2 obrane, pokrojone na ćwiartki cebule 4 posiekane ząbki czosnku 3 pokrojone szalotki 1 szklanka czerwonego wina 50 dkg pokrojonych w kostkę pomidorów 2 szklanki bulionu wołowego 1 łyżka przecieru pomidorowego suszone bazylia, tymianek, oregano Sposób przyrządzenia: Żeberka pociąć na porcję o długości około 5 cm (ja…