Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Inne mięsa

Krokiety z siekanego mięsa po szwedzku

Skład: 2 części wołowiny (polędwica) 1 część wieprzowiny (z szynki lub łopatki) 1 część cielęciny (udziec) cebulą jajko tarta bułka mleko masło sól, pieprz Sposób wykonania: Kilka łyżek tartej bułki moczymy w minimalnej ilości mleka. Umyte i osuszone mięso oraz cebulę siekany bardzo drobno, dodajemy jajko przyprawiamy, bardzo dokładnie mieszamy. Formujemy niewielkie krokiety i smażymy…

Sztuka wędzenia mięs i ryb.

Od niepamiętnych czasów wędzenie zwierzyny i ryb jest znane jako doskonały sposób utrwalania i uszlachetniania mięsa. Wędzonki przygotowuje się najczęściej z surowców peklowanych. Składniki dymu działają bakteriobójczo, co w połączeniu z odparowaniem wody i solą zawartą w mięsie daje efekt utrwalający, stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii, zwłaszcza gnilnych.

 

Ciekawostki o mięsie.

  Brytyjscy Cyganie cenią sobie bardzo wysoko mięso jeża, kore w smaku ogniskiemprzypomina prosiaka. Po sprawieniu oblepiają go gliną i opiekają nad Łapy i stek z niedźwiedzia były przez całe wieki przysmakiem w Chinach, Rosji i na Litwie. Dzisiaj mięso to spożywa się niezwykle rzadko, niekiedy jeszcze na Alasce. Ta więc tylko gwoli ciekawości zpoznamy…