Wziąć grzybki, korzonki z nich powykrawać i użyć do suszenia, po osuszeniu utrzeć je na proszek, zachować w flaszce i używać do potraw. Grzybki zaś cienko w listki pokrajać, wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aby piasku nie było i wycisnąć z wody. Zasmażyć masła z cebulą, włożyć w nie grzyby, osolić, opieprzyć, przykryć szczelnie…
Kategoria: Grzyby
Grzyby
Salceson z grzybów
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 20 dag świeżych grzybów, 2 cebule, 5 jaj gotowanych na twardo, 2 jaja surowe, 10 dag boczku, 1/2 łyżki oleju, 1/2 łyżki kminku, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Grzyby gotować w posolonej wodzie ok. 10 min, grzyby, cebulę posiekaną i podsmażoną, jajka na twardo i resztę składników wymieszać bardzo dokładnie, dodać boczek drobno pokrojony, uformować…
Grzyby
Sos z maślaków
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg maślaków 1 duża cebula po 2 łyżki masła smalcu i oleju 3/4 szklani gęstej śmietanki sól siekana natka pietruszki Wykonanie: Idziemy do lasu nazbierać świeżutkich młodych maślaczków! Maslaki obieramy i płuczemy.Cebulę kroimy w kostkę i dusimy ją na tłuszczu do momentu aż się zeszkli. Dodajemy maślaki, solimy i dusimy na małym ogniu…
Borowiki
Kapelusze borowików panierowane
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 8 dużych kapeluszy borowików lub pieczarek sól, pieprz mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kapelusze oczyścić, sparzyć opłukać z pianki, osolić, posypać pieprzem. Jajko roztrzepać, makę i bułkę wysypać na oddzielne talerzyki. Obtaczać po kolei każdy kapelusz w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Wspaniale smakują z ziemniakami…
Grzyby
Świeże grzyby smażone z cebulą
by Paula_18 • • 0 Comments
Składniki: • 450 g grzybów • 1 cebula • 100 g słoniny • sól Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, sparzyć wrzątkiem, umyć, pokroić i usmażyć na słoninie, dodając przesmażoną cebulę i sól.Trzymać na ogniu, aż będą miękkie. Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Paula__18