Boczniak ostrygowaty Kapelusz średnicy od 5 do 15 cm ma kształt półkolisty lub muszlowaty. Kapelusze rozpościerają się szeroko i można zauważyć wcięcie ponad nasadą trzonu tak, jak gdyby trzon chciał ciągnąć kapelusz do dołu. Skórka całkiem gładka, naga, błyszcząca, w odcieniu czarnofioletowym lub tupkowatoszaroniebieskim, często jednak z zabarwieniem szarobrunatnym lub szarym. Blaszki mniej lub bardziej…
Kategoria: Boczniaki
Boczniaki
Boczniaki w śmietanie
by Administrator • • 0 Comments
Składniki:
– 60 dkg boczniaków,
– 3/4 szklanki śmietany,
– 50 g masła,
– 3 dkg maki,
– 1 cebula,
– szczypta zmielonej gałki muszkatołowej,
– sól.
Wykonanie:
Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone cienko grzyby i gałkę muszkatołową. Po dodaniu soli do smaku dusimy grzyby przez 25 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę z mąką i dusimy aż do zagotowania. Można podawać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/
Boczniaki
Boczniak smażony a la schabowy
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: – 5 dużych kapeluszy boczniaka, – 4 łyżki mąki, – 2 jajka, – 4 łyżki startej bułki, – 3 łyżki masła, – 2 szklanki mleka, – sól, pieprz. Wykonanie: Kapelusze umyć, namoczyć kilka minut w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Po 15 minutach obtaczać z obu stron w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, panierować…
Boczniaki
Flaczki z boczniaków
by Administrator • • 1 Comment
Składniki: – 50 dag boczniaka, – 2 marchewki (16 dag), – 1 pietruszka (8 dag), – 5dag selera, – 6 dag białej części pora, – 1 cebula (8 dag), – 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej, – 2 łyżki masła, -1 łyżka mąki pszennej, – 1/3 szklanki śmietany (12%), – pół łyżki majeranku i tymianku,…