Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dodatki

Zasmażana czerwona kapusta

Składniki: • 20 dag mielonki (z wieprzowiny) • 80 dag kapusty czerwonej • 8 dag słoniny • 1 jabłko • 1 cebula • 1 łyżka mąki • kwasek cytrynowy • goździk • sól • cukier Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić. Kapustę oczyścić i poszatkować. Włożyć do garnka razem, zalać 2 szklankami wody, doprawić goździkiem, solą…

Krokiety ziemniaczane

Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 duża cebula • 2 jajka • 3-4 łyżki mąki • sól • pieprz • bułka tarta • olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i poczekać aż ostygną. Cebulę obrać drobniutko pokroić i zrumienić na tłuszczu. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę i dodać cebulę, jajka, mąkę,…

Ziemniaki z majonezem

Składniki: • 6 ziemniaków • 3 łyżki stołowe majonezu • 1-2 łyżeczki musztardy • szczypiorek • sól Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, poczekać aż ostygną i pokroić w plasterki. Zrobić sos: majonez wymieszać z musztardą i pokrojonym szczypiorkiem, można posolić. Ziemniaki polać sosem. Podawać z pieczonymi kiełbaskami albo parówkami, z dodatkiem pomidorów. Przepis…

Polenta.

Składniki: trochę ponad litr wody 250 g instant polenty (kaszki kukurydzianej) 1/2 kostki masła 2 spore garście tartego parmezanu sól i świeżo mielony pieprz Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę w dużym rondlu, wsypywać powoli polentę stale mieszając, i mieszac dalej na ogniu 15-20 min. Wmieszać masło i parmezan i jeśli za gęste, dolać troszkę wody. Doprawić…

Masło czosnkowe-ziołowe

Składniki: 1/2 kostki masła śmietankowego czosnek (kilka ząbków) łyżka ziół prowansalskich świeże zioła natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Masło lekko rozpuścić np. wstawić na kilka sekund do mikrofalówki( tak aby łatwo było rozmieszać składniki). Wcisnąć kilka ząbków czosnku i wymieszać. Dodac szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli i pieprzu. Odstwić i czekac aż masa spowrotem…