Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Babki

Babka pomarańczowo-cytrynowa

Składniki:
ciasto:

  • 225 g masła
  • 220 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 50 g umytych rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • sok z połowy cytryn

Read more →

Babka czekoladowo-orzechowa

Skład: 250 g zmielonych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady 200 g cukru pudru 250 g masła 4 jajka 50 g mąki kartoflanej 10 g proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Czekoladę utrzeć na tarce i wymieszać z orzechami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę. Ucierając dodać cukier, żółtka, a następnie…