Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Babki

Babka petersburska

 

Składniki:

 

Ciasto:

  40 dag mąki

  18 jaj

  3,5 dag drożdży

  2 dag migdałów

  20 dag masła

  2/3 szklanki cukru

  2 szklanki śmietany

  1/3 szklanki mleka

  skórka otarta z cytryny

  sól

Lukier:

  20 dag cukru pudru

  1,5 łyżki soku z pomarańczy

  łyżka soku z cytryny

  2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej

Read more →

Babka rumowa

 

Składniki:

 

  50 dag mąki

  5 dag drożdży

  15 dag cukru

  15 dag masła

  3 jaja

  3 żółtka

  ćwierć szklanki mleka

  1/2 szklanki gęstej śmietany

  3 łyżki rodzynek

  50 g rumu

  szczypta soli

    lukier

  4 łyżki cukru pudru

  2 łyżki soku z cytryny

Austryjacka babka czekoladowa*

Składniki: 4 jaja, oddzielone białka od żółtek 1 2/3 szklanki cukru 1 kostka masła 1 szklanka mocnej zimnej herbaty 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Rozgrzać piekarnik do 180ºC, formę (tortowa) masłem i wysypać mąką.…