Dieta chronometryczna Założenia diety chronometrycznej: Bierze się w niej pod uwagę zmiany aktywności organizmu zależnie od pory dnia i nocy. Podstawowa zasada brzmi: można jeść wszystko (oczywiście bez przejadania się), ale nie o każdej godzinie. Wewnętrzny zegar, który programuje nasze działanie, ma ogromny wpływ na tycie i chudnięcie. Nie jest obojętne np. dla przemiany tłuszczów…
Tag: żywienie
Porady i Ciekawostki
Wielka księga diet – 1
by marek • • 0 Comments
Dieta (z języka greckiego: "styl życia") to inaczej sposób odżywiania. Często używane w stosunku do diet odchudzających. Obecnie zalecaną przez ministerstwo zdrowia jest dieta śródziemnomorska zbudowana w kształcie piramidy, składającej się z produktów zbożowych, warzyw, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych (mięsa, jaj), i minimalnej tłuszczy i słodyczy. Jest to dieta wysokowęglowodanowa. Dieta jest oparta na…
Porady i Ciekawostki
Kiełki – witaminowa bomba zdrowia
by marek • • 0 Comments
Mija długa zima. Nasze organizmy odczuwają zmęczenie wiosenne spowodowane brakiem słońca, witamin, mikroelementów. W czasie zimowego przechowywania owoce i warzywa są mniej wartościowe, szczególnie zmniejsza się zawartość cukrów, witamin i innych składników. Preparaty farmakologiczne i „sztuczne witaminy” nie zastąpią naturalnego źródła tych życiodajnych substancji. Doskonałe pod tym względem i godne polecenia są świeże kiełki…
Porady i Ciekawostki
Olej z wątroby rekina za i przeciw.
by marek • • 0 Comments
Entuzjaści reklamują go jako panaceum na wszelkie choroby, m.in. nowotwory, sceptycy głoszą, iż jego zalety są przeceniane. Oddaliśmy głos specjalistom. TAK mgr farmacji Eleonora Spławska, reprezentantka firmy farmaceutycznej produkującej preparat z wątroby rekina grenlandzkiego Rekiny znane są ze swej długowieczności i niezwykłej odporności na wszelkie choroby. Zawdzięczają je trzem substancjom, które produkuje ich wątroba: alkoksyglicerolom,…
Porady i Ciekawostki
Jedzmy wątróbkę…..
by marek • • 0 Comments
Wątróbka to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Choć przeciwnikom podrobów trudno w to uwierzyć, można z wątróbki przyrządzić naprawdę smaczne i wykwintne danie! Sporo w wątróbce także witaminy B9 (kwas foliowy). I właśnie takie trio (w połączeniu z żelazem oraz witaminą B12) ma decydujący wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu…