Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurek

Żurek na białej kiełbasie

 

Składniki:

 

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
  • 50 dag surowej białej kiełbasy
  • 4 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól i pieprz mielony do smaku 

Żur na wędzonce

Składniki:

• szklanka zakwasu
• duża porcja włoszczyzny
• litr wywaru z gotowanej wędzonej szynki lub boczku
• pół szklanki śmietany
• 2 jaja
• łyżka mąki
• 2 – 3 ząbki czosnku
• szczypta majeranku
• sól